– Varför är detta intressant för mig som fritidsboende ?

Helårsboende som idag nyttjar Internet, TV och telefon kan med fiberanslutningen räkna hem investeringen relativt snabbt. För fritidsboende med begränsade funktioner idag gäller inte samma ekonomiska kalkyl. Dock säkrar man på samma sätt upp fastigheten för framtida behov.

Att få hjälp med detta arbete genom gemensamma krafter i föreningen samt till ett mycket rabatterat pris är dock väl så bra.
Fritidshus får alltså samma statsbidrag som helårsboende.
Vi vet inte med säkerhet hur de framtida behoven ser ut men vi vet med säkerhet att de kommer då väldigt många förändringar inom elektronik och tjänstesektorn sker snabbt.

Fiberinstallationen ger möjlighet att välja den paketlösning som föreningen gemensamt förhandlar fram med vald tjänsteleverantör men varje enskild medlem kan också själv välja fritt bland ett antal andra tjänsteleverantörer men då till deras ordinarie priser. Mer information kommer om detta framöver då vi närmar oss upphandling av tjänsteleverantör.

En grundkostnad (underhållskostnad) på ca 80-100kr / månad tillkommer alltid till föreningen som ansvarar för driften av fibernätet.

Månadskostnaden för tjänsterna varierar beroende på vilken tjänsteleverantör man väljer, hur många tv-kanaler man vill ha, vilket telefonabonnemang som passar en bäst samt hur hög hastighet man önskar på internetanslutningen.
Är man till exempel nöjd med de vanliga marksända TV-kanalerna via takantennen behöver man ju då självklart inte köpa till TV funktionen via fibern.

Den troliga värdeökningen på fastigheten gäller naturligtvis även för fritidshus på samma sätt som att fritidshus med fiberanslutning är mer attraktiva vid en eventuell försäljning.

Man får även möjligheten att erbjuda bra uppkoppling till släkt och vänner som är på besök eller till yngre förmågor i familjen som tidigare inte ville följa med till fritidshuset pga. ”dåligt internet”.

Flera tjänsteleverantörer har även börjat erbjuda specifika avtal för fritidsboende.
Man kan tex. köpa sina tjänster per dygn, vecka, månad etc. beroende på hur länge man behöver tjänsten.

 

Exempel:
Priser finns från ca 150-300 kr / mån för internetanslutning (1 -100 Mbit/s)
IP telefoni kan läggas till (30 kr fast kostnad och samtal som vanlig telefon)
TV kan läggas till (baspaket 100 kr med oändlig utbyggnad…)